Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere Primera jornada de cunicultura en l'IVIA

Primera jornada de cunicultura en l'IVIA

L'IVIA ha acollit la Jornada sobre El futur de la Cunicultura, que va comptar amb nombrosos ramaders i tècnics, promovent un lloc de trobada i d'actualització. Durant la Jornada, el Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Ilm. Sr. José Luis Aguirre, va manifestar el seu compromís de suport a este sector, que considera estratègic.

L'obertura de la Jornada la va realitzar el Sr. Joaquín Gómez, DG de Política Agrària Comuna, després de la benvinguda de Rodolfo Canet, Director de l'IVIA i Ernesto Gómez, coordinador del Centre d'Investigació i Tecnologia Animal (CITA) de l'institut. Després d'això, Mª Luz de Santos (INTERCUN) va presentar la situació nacional. Se continua produint el tancament d'explotacions, hi ha hagut una reducció del cens nacional i una caiguda de la producció i del nombre d'animals en escorxador. El consum anual per càpita ha continuat retrocedint fins als 0,75 kg, encara que sembla que les campanyes de promoció han evitat que esta caiguda encara fora major. Encara que s'han ajornat les propostes europees sobre condicions de cria i de sacrifici, es necessari el suport polític i el desenvolupament de projectes d'investigació i innovació centrats en la promoció del consum, la desmedicalització, l'avaluació de nous procediments d'atordiment i el bienestar en condicions de cria en parcs o corrals.

Mariam Pascual, investigadora de l'IRTA, es va centrar en els estudis de nous allotjaments per a la fase d'engreixament, que han de permetre la mobilitat horitzontal i vertical (amb eliminació de sostre) així com les interaccions socials, reduint la densitat d'animals per metre quadrat i amb sòls sense filferro per a reduir les pododermatitis. Els estudis se centren en els tipus de sòl, la reducció de l'agressivitat i la definició de la densitat. La presentació de Francisco Marco, investigador de la UPV, va plantejar la necessitat d'avançar-se a les exigències comunitàries, amb una proposta clara: millorar la imatge, augmentar el coneixement sobre etologia i fisiologia i aprofitar en la mesura del possible les instal·lacions actuals millorant les tasques de neteja i desinfecció. A partir d'unes proves realitzades amb uns parcs prototip, cal definir la superfície necessària per conilla i la separació entre nidales, sent possible utilitzar la inseminació i l'ús del zel postpart en estos parcs. En tots dos casos, es necessari escalar estes proves a condicions comercials i reavaluar les conseqüències sobre la rendibilitat, la salut i el propi benestar animal.

Manuel Lázaro, Cap de Producció i Sanitat Animal, va presentar mesures de suport al subsector cunícola, destacant l'ordre 10/2023 d'ajudes per a millorar la competitivitat i la sostenibilitat de les explotacions, així com les noves ajudes per a la reposició de conilles per realització de buits sanitaris (per Mixomatosis o Vírica hemorràgica) que es farien càrrec del valor dels animals i del lucre cessant fins a la nova posada en marxa de les explotacions.

La jornada va ser clausurada per Sr. Simón Martínez, DG de Producció Agrícola i Ramadera, en companyia de Dª Inmaculada Marco, DG d'Indústria i Cadena Agroalimentària i el Sr. Fernando Laguna, DG de Qualitat i Seguretat Alimentària del Govern d'Aragó. Com va indicar el Director General de Producció Agrícola i Ramadera, el compromís de la Conselleria s'articularà a través d'un consell consultiu, amb representants de tots els àmbits, que desenvoluparan el Pla Cunícola, amb propostes per a la promoció del consum de carn de conill, el secret de la dieta mediterrània (https://elsecretoescarnedeconejo.eu).


 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter