Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Origen i funcions

L'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) és una entitat autònoma de la Generalitat, amb personalitat jurídica pròpia, creada per la Llei 4/1991 de la Generalitat Valenciana de 13 de març.

L'IVIA té al seu càrrec els fins propis de la Generalitat Valenciana d'impulsar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià i d'integrar aquesta contribució al progrés de la ciència agrària en el sistema de relacions de col · laboració i cooperació propi de la activitat investigadora.

Encara que la promulgació d'esta llei atorgà al nostre institut l'estatus jurídic actual, no suposà, en sentit estricte, el seu naiximent com a organisme investigador. El mateix preàmbul de la llei així ho expresa, en referir-se a la transferència del Centre Regional d'Investigació i Desenvolupament Agrari de Llevant (CRIDA-07) a la Generalitat Valenciana en 1984. Este Centre, a la seua vegada, fou hereu d'altres institucions i així ho detallà recentment el Dr. Salvador Zaragoza en el seu llibre Origen y actividades del Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias (1868-2000).

DESTAQUEM

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment...

Actualitat

Ves enrere Un treball científic de l'IVIA impulsa les autoritats europees a mantenir les mesures preventives contra la introducció a Europa de la taca negra dels cítrics

Un treball científic de l'IVIA impulsa les autoritats europees a mantenir les mesures preventives contra la introducció a Europa de la taca negra dels cítrics

La taca negra o ‘citrus black spot', causada pel fong de quarentena Phyllosticta citricarpa, és la principal malaltia fúngica dels cítrics a nivell mundial. Aquest patogen afecta a la majoria d'espècies i varietats de cítrics, causant l'aparició de depressions necròtiques en l'escorça i la caiguda prematura dels fruits. La conca del Mediterrani està encara exempta d'aquesta greu malaltia, per la qual cosa la Comissió Europea va establir mesures fitosanitàries específiques per a prevenir la seua introducció.

En 2015, la Comissió Europea va sol·licitar a l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) una nova avaluació sobre la taca negra després de la recent publicació d'informació científica sobre aquesta malaltia. Concretament, l'EFSA va revisar un article publicat per investigadors de l'IVIA i la Universitat de València (European Journal of Plant Pathology 143:69) i un altre per investigadors de Sud-àfrica, Austràlia i EUA (Crop Protection 75:104). Després d'una exhaustiva revisió d'aquests treballs, EFSA es reafirma en el seu informe anterior i recomana que es mantinguen les mesures fitosanitàries per a evitar la introducció de la taca negra a Europa. A partir de l'estudi de l'IVIA, EFSA conclou que la taca negra va aparèixer a Sud-àfrica en àrees càlides i plujoses, però posteriorment es va estendre a regions àrides de molt baixa pluviometria, similars a les de la conca mediterrània.

El cas de la taca negra dels cítrics posa de manifest la importància de l'activitat científica en el context fitosanitari internacional i la prevenció de malalties exòtiques.

Informació en anglés relacionada:
 

Video recomanat

Video recomanat

ENLLAÇOS

twitter